Вести

ВУЧИЋ: ОТВОРЕН САМ ЗА РАЗГОВОРЕ АЛИ НЕ ПОД УЦЕНАМА И ПРЕТЊАМА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је до вечерас прикупљено 93.000 цеви и минско експлозивних средстава и више од 3,2 милиона метака различитог калибра.

"Наше је да покушамо да дигнемо главу после тешких тренутака кроз које смо прошли", рекао је председник Вучић гостујући у емисији Ћирилица на ТВ Хепи, поводом сутрашњег обележавања 40 дана од масакра у Малом Орашју и Дубони.

Подсетио је да је прошао дан откако је обележено и 40 дана од ужасног масакра у школи Владислав Рибникар у Београду.

Истакао је да је опозиција други дан пре него што су сахране обављене позвала на политички протест и то у току дана жалости.

"Чини ми се да то најбоље говори о онима који су то учинили, оним политичким представницима који су на такав начин желели да се дочепају власти, у тако дубоко емоционалном тренутку, јер нема мајке која се тада није уплашила", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су га питали зашто није био у школи Владислав Рибникар на Врачару, иако је посетио ту школу.

Додао је да га је веома љубазно дочекала директорка школе, као и да постоји цела страница коју је том приликом исписао.

Коментаришући то што су оспоравали да је био у школи, председник Вучић је нагласио да је том приликом било доста њих, пошто има много људи из обезбеђења које га прати.

Председник Вучић је додао да га је том приликом фотографисао шеф обезбеђења.

На увреде одговарамо мерама, одговорношћу, не бесмислицама

Председник Вучић је изјавио да је замолио посланике и партије на власти да воде рачуна о језику који користе и да на увреде одговарају мерама, одговорношћу, плановима и програмима, а не бесмислицама.

"Ако хоћете да одговорите, увек сте добродошли, сви који се најаве биће примљени, а не да освајате власт тако што упадате као што су упадали неки у Скупштину. А што баш њима да се преда власт, допало им се да баш они буду ти. Они полазе од себе и не знају шта да раде и иду у све бесмисленије захтеве, а избегавају реч радикализација, већ користе заоштравање, је л' то значи да ће да туку неког", рекао је председник Вучић о опозицији.

Према његовим речима, мора да се разговара јер је разговор решење.

"Зашто нико не сме да дође на разговор, јер ће бити проглашен за издајника, јер није нормално разговарати у овој земљи, већ само да ради мотка. Направили су да је језик мржње нормалан. Имам толико искуства у политици, немам страх од тога, посебно од људи који немају много храбрости, а да им предам државу да је униште као што су пре урадили, нећу", рекао је председник Вучић.

Молим грађане да пробамо да зауставимо ширење мржње

Молим грађане да пробамо да зауставимо ширење мржње, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да лаж и мржња никада неће да победе љубав и подршку.

"Вечерас да пробам да замолим, као председник земље у којој сви живимо, да покушамо само ту врсту мржње да зауставимо, у којој имате право да некога обесите на луткама и некога да стављате у затворска одела. Је л' то борба против насиља? Такође бих замолио и посланике из свих партија на власти, који не подржавају бивши режим или опозицију, да не користе исте речи као и они", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да све мисли различито од "Бјелогрлића и Марића" и да је поносан што са њима ни у чему није сагласан - у томе да имате право да бијете своје старије колеге и да оптужите српски народ за све за шта хоћете.

"Нема потребе да користите речник - ђубре и слично, јер то нема никаквог смисла", истакао је председник Вучић.

"Зато молим и посланике и партије чији сам члан и свих осталих из власти да то не раде, јер то нема никаквог смисла. Ми морамо да одговоримо на другачији начин", истакао је председник Вучић.

Навео је да је опозиција покушала да искористи трагедије које су задесиле наше друштво и додао да ту има пуно политичких и тајкунских интереса.

Међу захтевима и приватни интереси попут националне фреквенције

Председник Вучић је оценио да у захтевима дела опозиције има много приватних интереса, али и интереса разних служби.

“Зато они не желе на изборе, за изборе кажу, потребни су нам нови услови, а нови услови су опет захтеви тајкуна, дајте нама дозволе за телевизије”, рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Како је додао, ради се о много приватних интереса, а један од тих је и тај у вези са националном фреквенцијом.

“Ради се и о много других ствари, има ту и различитих служби, много интереса да Србија буде слабија, уосталом нећу ни реч да кажем, али погледајте само за кога навијају Курти и Бљери Веља. Погледајте за кога навијају у Загребу и више ништа не морате да гледате. И све ћете да разумете”, истакао је председник Вучић.

Приметио је да има и оних који из региона долазе на протесте.

“Мислим да је за нас много важније да се ми вратимо себи, да почнемо да разговарамо и даћу све од себе, пошто сам видео приче да ли ће глумци да имају новац за серије, за филмове? Имаће, наравно, имали су га више од стотину пута, више него у претходном периоду када су живели у ослобођеној земљи, били су помало ослобођени и од пара и од свега другог, имаће новца колико хоће и сву слободу да у диктатури кажу шта год мисле”, рекао је председник Вучић.

Како је навео, воли да гледа и глумце који су са “супротне стране”, али да не мисли у политици као они.

“Али кад уђете у политику и бавите се политиком, онда будите спремни да примате политички одговор, али ми не смемо да уђемо у одговор који ће да буде – ти си антисрпско ђубре”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће глумци имати да раде.

“Имаће људи да раде, сад да ли ће имати сто пута више него кад су били много слободни, то не знам, али ћемо бар 20-30 или 50 пута више него у то време”, рекао је председник Вучић.

Опозиција стоји у рејтинзима горе него пре месец дана

Председник Вучић је изјавио да су рејтинзи опозиције много гори него пре месец дана, а да су он и странке владајуће коалиције још више повећале разлику у односу на њих.

Гостујући на ТВ Хепи, председник Вучић је рекао да је радио истраживање, које је сам платио и да са њим може да ради шта хоће, те да неће говорити о цифрама и да га неће јавно показивати.

"Они мисле да је власт питање заузимање зграда и улица, а не питање легитимитета. За кога је народ, за кога су људи. А ти људи, нећете ми веровати, да имају мање него пре месец дана. Никада се не хвалим бројевима. Потцењујете људе, мислите има нас много, па су људи прешли на ту страну. Осим себе, хомогенизовали сте и све друге који су против тога и хвала вам. Повећали су подршку ономе што се у истраживању зове Александар Вучић и СНС“, рекао је председник Вучић.

Поручио је опозицији да мора да заснује нешто на суштини.

"Јесте ли ви слушали те говоре? Чим неко нешто проговори то је „сачувај ме Боже од идеја“. То је „сачувај ме Боже“ од говора. Лидери опозиције се крију, нису држали говоре, јер знају да немају подршку народа. Нико им ни добар дан не назове“, сматра председник Вучић.

Како је рекао, суштина је у томе да у политици морате да се бавите садржајем и програмом, како ћете да градите школе, путеве, болнице, на основу чега ћете да повећате плате и пензије.

"А то их не интересује уопште. Обични људи су ти које занима колика ће им бити пензија и да ви за две године повећате пензију за 55 одсто. Поносан сам на то. Биће за 22 одсто кумулативно повећање пензија за наредних шест месеци. Како не би били задовољни. Инфлација пада са 15,1 на 14,8 и полако ће да пада и доћи ћемо до тих 8 одсто, а онда ћемо следеће године да се мучимо да буде до 3 одсто“, рекао је председник Вучић и додао да ћемо све то издржати ако не буде нафтних и гасних шокова.

Додао је да је поносан и што ће просветни радници са два повећања имати и до 17, 18 одсто веће плате.

Јавни дуг Србије 52 одсто, када сам преузео дужност био је 79 одсто

Председник Вучић рекао је вечерас да је стопа јавног дуга Србије данас 52 одсто, а да је, када је преузео дужност, она износила 79 одсто.

"Нисам могао да спавам ноћима. Лазар Крстић (министар финансија од 2013-2014. године) ми је долазио ујутру у цик зоре, пре седам сати. 'Председниче морамо да уведемо тешке мере'. Смањуј пензије 50 одсто. Па смо ишли да заштитимо најсиромашније", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је и председник Русије Владимир Путин, када је био у посети Србији, питао како је успео да смањи јавни дуг.

"Ишли смо ка аеродрому да га испратим. Желео је да буде фер, јер је било хладно време и видео је велику организацију па је рекао: 'Ајде са мном у аутомобил'. Чак је био и јако фер, јер ме је пустио на десну страну. Обично онај чији је аутомобил иде на десну страну позади и важнији иде на десну страну. Он је и ту желео да покаже какав однос има према Србији. Али једну ствар ми је рекао. 'Свака ти част како си извео то и да ми кажеш како то може да се уради'", истакао је председник Вучић.

Додао је да је и француски председник Емануел Макрон морао да спроведе тешке економске реформе и да би Француска у супротном банкротирала.

"Некад морате да доносите одлуке које се људима не свиђају. Можете ви да живите у својим сновима, али држава није играчка. И држава нису снови. И држава није како сам ја умислио да може или како ми је неко рекао на друштвеним мрежама. Држава има своје закономерности. Мораш да се понашаш у складу са законима. Крај приче", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је опозиција неодазивањем на разговор "показала раскошни таленат сопствене неталентованости, раскошни таленат за показивање сопствене мржње и неподношљиву лакоћу неодговорности".

"Да ви не прочитате ни једно истраживање. Да се залуђујете измишљеним истраживањима. Да причате о вртоглавом паду и глупостима у које себе уверавате",истакао је председник Вучић.

Додао је да према истраживањима неких агенција њему константно пада рејтинг.

"Рецимо код Вукадиновића. Ја сам код њега падао једно 500 пута, на једно 30 одсто. Не знам како сада нисам на -40. А сваки пут побеђујемо на изборима. Сваки пут у првом кругу са лагодном већином", рекао је председник Вучић и оценио да они који не разумеју политику, излаз траже у насиљу.

Тежак разговор са Србима са Косова и Метохије - нема лаких разговора

Председник Вучић је рекао да је данашњи разговор са представницима Срба са Косова и Метохије био тежак и да нема лаких разговора ни са европским и америчким представницима.

"Тежак разговор са свима, нема лаког разговора ни са Лајчаком, имао сам са више америчких представника у претходним данима, са више европских представника, са једним од највиших европских представника сам синоћ разговарао скоро сат времена телефоном од 11 до поноћи. Компликује се ту ситуација, много ме брине", рекао је председник Вучић, гостујући у емисији Ћирилица на ТВ Хепи.

Председник Вучић је поручио да је Србија увек спремна за компромисе и упутио молбу да се повуку и склоне, како је рекао, лажни градоначелници из општинских зграда на северу.

"Нека поднесу оставку, спремни смо за компромисе, али мора да се крене у формирање Заједнице српских општина, морамо да разговарамо, разговор је једини лек, али вас молим да коначно неко нешто и предузме и неко нешто и уради", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Србија из највишег степена борбене готовости прешла у нешто нижи степен борбене готовости, али да и даље имамо значајан и довољан део снага да се увек помогне српском народу на КиМ.

На питање да ли је могуће да и Србија буде кажњена, иако није крива ни за шта, јер се "обе стране" позивају на суздржаност, председник Вучић је рекао да не би искључио ту могућност.

"Даћемо све од себе да не будемо, не бих искључио ту могућност посебно да постоји жеља код три или четири земље да се то догоди - чини ми се да никоме не морам да говорим које су то земље", рекао је председник Вучић.

На разговорима у Кишињеву је било веома тешко, истакао је председник Вучић, посебно са председником Макроном и канцеларом Шолцом.

"Обојицу изузетно поштујем, са председником Макроном сам и чак рекао бих, у готово пријатељским односима, релативно блиским односима у политичком смислу речи, Шолца изузетно поштујем али ми је био веома, веома тежак разговор. У једном тренутку сам рекао да просто не мислим ни да је то фер. Без њихове лоше намере мислим да ни њима није било једноставно, мислим да они желе да смире ситуацију, да неће сукобе, да неће рат, просто ужасно тешко. Али наше је да чувамо мир и интересе нашег народа", рекао је председник Вучић и додао да му зато није лак ни разговор са Србима са Косова.

Председник Вучић је рекао да, осим о безбедности људи на КиМ, мора да брине и о целој Србији, да увек мора да брине о њима и њиховој безбедности, али и о интересима људи у Новом Саду, Суботици, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Лесковцу, Врању и сваком другом граду у Србији.

Сутра предлози Лајчака и Бореља, литијум пропуштена шанса

Председник Вучић изјавио је да ће сутра бити објављени извештаји специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља, да ће бити представљене различите мере и да ће оне снажно утицати на то како ће изгледати будућност у наредном периоду.

''У свету имате сада и снажење БРИКС-а, и то не само ових пет главних земаља, Бразила, Индије, Кине, Јужне Африке и Русије, већ, ако је истина, и да ће поједине земље залива да им се прикључе. Ако су то којим случајем Уједињени Арапски Емирати или Саудијска Арабија, онда то добија једну огромну димензију и моћ у свету'', рекао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара ТВ Хепи о тренутној политичкој ситуацији у свету.

Говорећи о Украјини и њеним ресурсима, он је истакао да и та земља и Србија имају велике залихе литијума и титанијума.

''Када погледате економску будућност, сировине и друго, Украјина је дивна и важна земља чији интегритет поштујемо. Али, има и литијум и титанијум и друге сировине. Нећу да причам о гвожђу. Само да знате и да Србија има те ретке метале'', нагласио је председник Вучић.

Он се потом осврнуо и на ситуацију са литијумом у Србији, и на питање новинара да ли је истина да је компанија Волво требало да започне изградњу фабрике електричних аутомобила у Србији.

''За Волво, ја сам се толико надао, сву своју енергију и љубав према Србији сам био уложио у то. Нећу о разлозима, а литијум, то је катастрофална грешка. Ја сам најкривљи што сам толико дозволио да по једном питању улица победи, неразумевање, лоше објашњавање, неангажованост и небрига да се нешто представи на бољи начин'', истакао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је, да је започето са ископавањем литијума, да би Срби из западних крајева земље ''бацали паре колико би били богати''.

''Причам шта смо изгубили, могли смо цео ланац да направимо. Да људи на западу Србије, да иду и да бацају паре, да буду толико богати да имају плату од 1.000 евра, па сутра и 1.500, 1.600. Приноси за општину и град да буду и по три, четири пута већи'', закључио је председник Вучић.

Опозиција нервозна, јер нисмо употребили силу

Председник Вучић је изјавио да је опозиција очигледно нервозна јер власт није употребила силу на протестима, чиме би ти протести, како сматра, поново добили на замаху.

"Очигледно је да су веома нервозни, очекивали су да ћемо истурити кордон полиције када су били испред Председништва. То је тзв. „пендрек спаса“ када више не знате шта ћете са собом, онда пендрек удари неког и ви имате муницију за још 10 дана протеста“, рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Додао је да су многи љути што држава још увек није реаговала, али је нагласио да је то питање државне процене када ће се прећи на полицијско-правни прогон и санкционисање.

Како је рекао, он је био у сличној ситуацији 2008. године када тадашња власт није хтела да дозволи СРС да прошета поред Политике до РТС-а.

"Славиша Кокеза је добио озбиљне батине, јер је мене штитио, морам да признам, без обзира у каквим смо сада односима, али Ранко Панић је страдао, јер је неколико дана касније подлегао батинама које је добио“, навео је председник Вучић.

Додао је да га је тукла полиција његових пријатеља Микија Ракића и Ивице Дачића, али и, како је рекао, Јеремића и Ђиласа.

Навео је да су 2009. године тражили изборе и да тада није био ниједан медији који је био на њиховој страни, ниједна телевизија, постојао је само радио Фокус са локалном фреквенцијом.

"Није било Н1, Нове, а ми смо тражили изборе, а не да нам предају власт. На страну што је била другачија ситуација у народу. Они ни да чују. Тада су имали кризу легитимитета, а сада су у мањини“, наводи председник Вучић.

Како је рекао, тада су њихови протести изгубили снагу, а да он није желео да прескаче ограду код Председништва, јер је знао да је противзаконито и да би, како је рекао, пуцали у њега.

На питање новинара одакле сада политички захтеви за улазак у НАТО, председник Вучић је рекао да су неки били код приватног тајкуна да им каже како све то треба да изгледа, али да не може да објављује своја сазнања.

Називају неистомишљенике наказама и после говоре о таргетирању и мржњи

Председник Вучић изјавио је вечерас да опозиција, поред тога што њега вређа, назива и све неистомишљенике наказама, и онда говоре како их неко други таргетира и шири мржњу.

Председник Вучић рекао је то коментаришући изјаву Александра Јовановића Ћуте који је раније изјавио: "Вучић има проблем јер сваких пет минута понаваља - можете да ме убијете, то није нормално, то су већ опасне ствари, али ови његови најближи сараднци, Јованов, Бакарец, Вучићевић и ове наказе које се појављују сваки дан и трују људе".

Председник Вучић додао је да поштује све те које је споменуо Јовановић, иако многе није дуго видео, осим на неким страначким органима.

"Веома поштујем све њих. Људе да називате наказама и после говорите о таргетирању и о мржњи. Ја нисам нормалан, а ти јеси, то је у реду", навео је председник Вучић.

„Најлакше је да кажете народу - не треба нам ништа, супер нам је и дивно нам је“, приметио је председник Вучић.

Истакао је и да опозиција спроводи процес дехуманизације и таргетује га, јер њега види као претњу тајкунима и страним службама.

Шокиран сам неистинима које слушам о себи

Председник Вучић је изјавио да је шокиран неистинама и "глупостима" које слуша о себи, али и стању у Србији.

Председник Вучић је за ТВ Хепи рекао да су се највећи одливи људи у иностранство десили за време претходних власти, а да су сада приметни обрнути токови, односно повратак људи у земљу.

"Причате о сузама мајки које испраћају децу у иностранство, а што их није било када сте отпустили 450.000 људи, а сада имамо 485.000 више људи запослених. Враћају нам се људи, три пута смо повећали плате медицинских сестара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је то што га називају Хитлером, дехуманизација, али и непоштовање жртава и незнање.

"Зашто ово раде, да ли сте приметили да су рекли да су мање плате, како када су биле 320 а сада су 700 и нешто евра, има више путева и пруга, изградили смо 420 километара путева, а градимо још. Урадили смо за 12, 13 година више него за 67. Који аргумент да извуку да су били против Београда на води, а не можете да их промашите тамо када одете. Једног од организатора рушења Београда на води сам тамо видео. Срећан сам јер смо успели да се одупремо њиховој мржњи и изградимо нешто најлепше у Европи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је претходна власт препродала сваки биоскоп, бројне фабрике затворила, док је он око 270 фабрика сам отворио, и то страних инвестиција, не у стечају.

"Побркали сте време, али то је када имате ту мржњу. Они раде нешто друго, концентришу се на то што сам био код Шешељевог сина на венчању. Кажу - ти си Хитлер, убица, убица деце, зликовац без емпатије и наставиће да лажу, а онда кажу погледајте га, а добио сам позив од Александра Шешеља, позив на црквено венчање на које нисам могао да одем. Онда су направили венчање у Радмиловцу, било је око 200 људи, позвали су све старе кумове, али и мог оца и сина", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, на том венчању је провео око сат времена.

"Ја сам провео неких сат времена, био уважен од стране домаћина, попио сам две зеро коле и воду, нисам чак ни јео. Отишао сам, а новине су написале "ево га са ратним злочинцем". Та врста лудила и дехуманизације је толико бесмислена, да немам речи. Да се одричем некога ко ми је крстио децу, где ћу да одем на ручак, па да ли сте нормални", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да, када би опозиција дошла на власт, одређивали би ко шта сме да пева, једе, где да иде.

"Па нисмо смели да спомињемо Кошаре, Јасеновац да се неко не би наљутио. Шта је смисао свега овога, шта сам лоше учинио", рекао је председник Вучић.

На јесен камен темељац за фабрику у Чачку

Председник Вучић рекао је да је данас имао састанак због једне, како је рекао, величанствене фабрике чији ће камен темељац бити постављен крајем септембра или почетком октобра у Чачку и да је због тога изузетно срећан.

"Не могу да сакријем осмех, због једне величанствене фабрике у Чачку недалеко од Форверка - за 800 људи, а узели су и један мали погон мислим и у Крагујевцу од 55 људи, тако да ту су веома високе плате, високе за наше услове, Немци када дођу, то су људи који ту остају десетинама и стотинама година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да су му немачки представници поводом нове фабрике рекли: "Ви председниче Вучићу желите индустријализацију земље и то је у корист ваше земље и зато ћете имати више посла и више запослених, неки други у Европи желе деиндустријализацију - јер им је све постало прљаво и лоше".

"Ми прљави нисмо, пошто говоримо о најчистијим технологијама са којима радимо, али све мање људи жели индустрију, али ко жели индустрију, тај ће да профитира и Србија профитира из тога и ми ћемо то да наставимо", рекао је председник Вучић.

Немачке компаније, па кинеске, доносе најбољу технологију у Србију, додао је председник Вучић.

"Немачке, па кинеске, затим иду јапанске", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин рекао да су економија Србије и Немачке сагласне и да се фантастично слажу.

"Ја имам у свом кабинету и Јорга Хескенса, швабу, баш швабу из швабије и он је изванредан у привлачењу инвестиција и заједно са Цицмилом и са многим другима одлично обављају посао. Али он такође ради и за немачку Владу, он је та спона са немачком Владом и одлично то радимо. Е сад, велики је јаз, посебно тај однос министарства спољних послова Немачке према нама. Али видећемо како ствари у Немачкој иду, велике су промене у Немачкој на унутрашњем политичком плану", рекао је председник Вучић и додао да је тамо огроман раст екстремне деснице и да је она тренутно друга по снази партија у Немачкој.

"Они су тражили да се повуче признање Косова, и били су за поделу Косова. А ЦДУ је најјача партија из Ипипија, то је партија господина Мерца, некадашња партија Ангеле Меркел или и данашња. Она је најјача иако су у опозицији, ове три партије су на СПД на 18 одсто, Грине или зелени на 13 одсто и њихови партнери на 6 одсто. Али имају функционалну Владу и раде свој посао", рекао је председник Вучић.

Много тога се збива на различитим местима, рекао је председник Вучић и додао да сви чекају америчке изборе.

"А ја мислим да ће за нас у односу на америчке изборе бити много важније шта ће да се догоди у јулу и августу уколико је истина да ће Џим О'Брајан да дође на ову важну позицију - њему се пише свашта као креатор Дејтона и не знам шта све, али Џим је један човек који уме да чује и да слуша", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да код О'Брајана нема покушаја да се нешто вара и да он није информисан само из НГО сектора па ће "они да му продају нешто" јер он човек сагледава све, слуша све и разуме све.

"Ја сам са Карен Донфрид имао врло пристојну и добру сарадњу морам да кажем, увек је била коректна и разумела позицију Србије, а ако Џим буде дошао, то је човек који врло добро разуме ствари и веома је интелигентан, као што је и Кристофер Хил - можете да мислите о њему шта хоћете, изузетно интелигентан", закључио је председник Вучић.

Нећу да служим странцима, само Србији

Председник Вучић је поновио да се на власт долази само путем избора и да могу, како је рекао, само да га убију, па да направе прелазне владе.

Председник Вучић је тако прокоментарисао снимак самосталног посланика Александра Оленика који је са трга Мајдан у Кијеву позвао на протесте “Србија против насиља”.

“Жив нисам колико сам се уплашио. Зову са Мајдана на Мајдан. Ви организујте шта хоћете, али на власт не можете да дођете без избора. Те празне приче можете једино, пошто сам ја тај који одређује ко ће да буде мандатар, ако председник Владе поднесе оставку, по Уставу, само да ме убијете, па да направите прелазне владе. И то сам вам рекао 50 пута”, поручио је председник Вучић.

Прокоментарисао је и гостовање новинара Слободана Ступара на ТВ Нова С који је, између осталог, рекао “ми ћемо морати по диктату да радимо неке ствари са Вучићем или без Вучића”.

“Нисам веровао (да је то рекао), али добро”, рекао је председник Вучић и додао да 11 година слуша како је потребно да нешто испуни и да то не испуњава.

“Једанаест година слушам приче како је потребно да испуним нешто што неко очекује или тражи. Они себе обмањују и лажу. Они стварно замишљају и мисле да не постоје људи који су независни и самостални и да не постоје људи који више воле своју земљу него било шта на свету и који служе само својој земљи. Постоје. То нисте ви. Ви отворено кажете да ћете да служите странцима”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да неће да служи странцима, нити на истоку, нити на западу, наводећи да служи само својој земљи и свом народу и ником више.

Приметио је и увредљиве пароле на његов рачун на протестима.

“Ако вам је главни аргумент то што сам дебео и каква су ми уста… имам вишак килограма и нисам много леп, али довољно паметан да оне који не желе добро овој земљи убедљиво побеђујем већ 11 година и не мислим да станем”, рекао је председник Вучић.

Статут ЗСО може да напише само Српски управљачки тим

Председник Вучић је изјавио да Статут Заједнице српских општина нико не може да направи сем Српског управљачког тима, како је то договорено Бриселским споразумом.

Гостујући на ТВ Хепи, председник Вучић је рекао да на крају мора да буде онако како је договорено, према некој процедури и правилима и да он понекад мора да подсети на то.

"Ми немамо о чему да преговарамо. Само нам ставите принципе, органе и тела ЗСО онако како смо на то ставили парафе Иса Мустафа и ја 2015. године. Ништа више не тражимо. Само нам то напишите и ми задовољни. Знате када ће то да буде? Никад. Свакако не док је Курти на власти, не пада им на памет. А шта ће ту у међувремену да се дешава то ме заиста брине“, поручио је председник Вучић.

Додао је да га зато не интересује ни предлог албанског премијера Едија Раме, за чији предлог каже да га није ни видео, као ни било кога другога.

Нисам дао националну фреквенцију ни једној телевизији, све су добиле раније

Председник Вучић рекао је вечерас да ни једна телевизија којој је на последњем конкурсу обновљена национална фреквенција није добила први пут националну фреквенцију од кад су он и Српска напредна странка на власти, већ раније.

"Вама Марићу фреквенцију је дао овај човек и Лутовац и Ђилас и Тадић и Јеремић и Понош. Добили сте у њихово време. А тада сте ваљда имали 'добар' школски и научни програм. У Паровима или у чему?", упитао је председник Вучић иронично коментаришући на ТВ Хепи говор народног посланика Демократске странке Срђана Миливојевића који је у Скупштини Србије рекао да је председник Вучић поново доделио фреквенције националним телевизијама које су кршиле закон и које немају дечији програм.

Додао је да је застрашујуће да партија која има славну историју попут Демократске странке, којој су у новијој историји припадали људи попут књижевника Борислава Пекића или професора филозофије Драгољуба Мићуновића, сада спадне на два одсто подршке.

"Мени је лично Ђинђић говорио 'Имам будале које би да укину Пинк, а моја деца гледају Пинк'. Ђинђић ми је то у лице рекао", навео је председник Вучић.

Председник Вучић поставио је питање, ко је дао фреквенције телевизијама које су сада обновљене и додао да, од кад је он на функцији, ни једна од тих телевизија није добила фреквенцију.

"У ово време постоје органи и институције које се баве давањем фреквенција. Нико нови није добио фреквенцију. Сви су стари добили", рекао је председник Вучић.

Додао је да би у случају одузимања националних фреквенција било уништено пословање велике вредности и да би многи људи изгубили посао.

"Имате ли право да уништите фабрику која вреди 200 или 300 милиона евра, јер сте тако одлучили. Или можете да мењате ствари које су важне због гледалаца. Ја сам увек био за разговор о ријалитију који иначе презирем и никада их нисам гледао. Али немам никакву сумњу да велики део људи јесте. Па ајде да пронађемо неки компромис да не буде насиље", рекао је председник Вучић.

Истакао је да он никада није позивао на гашење телевизија Н1 или Нове С.

"Без обзира што они плаћају права у неким другим земљама. Па нисам никада. Могу ти људи да ме мрзе, али ја морам да водим рачуна и да тамо постоје неки запослени људи", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је компанија Телеком која трпи нападе опозиције ту да финансира важне ствари у Србији.

"И певаче народне и певаче забавне музике и глумце једне и глумце друге док год може. И да нам обезбеди најбољи спортски програм и да се бори на тржишту и да не нестане на тржишту", рекао је председник Вучић и додао је да неће дозволити да на "његове очи" неко уништи државну компанију.

Нисам схватио шта су они тамо написали у Тајмсу

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање колико је коштао напад на њега у "Њујорк Тајмсу" након што су изашле информације да је то лоби агенције која је водила дискредитацију Доналда Трампа, да није схватио "шта су они тамо много тога написали".

Коментаришући то што се у "Тајмсу" појавио нови текст о председнику Вучићу у ком о њему говоре као о јаком човеку Србије који се бори, председник Вучић је рекао "где ја јак када ће Бошко Савковић и остали да преузму власт док сте рекли кекс када ме обесе".

На питање да ли се плаши "да га не обесе", председник Вучић рекао је да они када их протумачите и када говорите и "гробови наши бориће се са вама", они никада нису чули за Шантића и не знају за Шантића.

"Они ништа о томе не знају и онда кажу ево Вучић прича о томе, прича о овоме или ономе. То је тај ниво образовања, то је тај ниво - они су неоптерећени било каквим знањем и било каквим образовањем. И утолико им је лакше. Мене је изненадило нешто друго, што ти људи који имају најмање образовања и најмање знања себи дају за право, ти политички представници да себе представљају као елиту - а што сам елита? Па, јер сам тако одлучио. Па како си то одлучио? Па, јер сам у могућности. А шта си ти завршио Лазовићу? Нисам ништа. А шта си ти Ћуто завршио? Јеси ли ти Ђиласе добио и једну седмицу осим из Одбране и заштите? А јеси ли ти Алексићу добио неку тројку осим двојки и јединица у животу?", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да има и много "покондирених тикви" којих се, како каже, нагледао разних.

"Рођен сам у граду и никада нисам мислио да је то предност, мислим да сам исти човек као и онај из Врања, Пирота, Сомбора. Не мислим да имам предност. Али постоји нека потреба код неких да покажу да су више Београђани јер нису то, имају неку сумануту малограђанску потребу коју они погрешно називају снобовску да се тако представљају. Јер ако ниси тамо - не могу да идем са овим сељацима крезубим. Кога брига за зубе, ваљда је важно ко је какав човек", рекао је председник Вучић.

Коментаришући то што је новинар Слоба Георгиев поставио на свом Твитер налогу другачији изглед заставе Србије, председник Вучић рекао је да они желе да укину српску тробојку.

"Да би људи разумели, њихова идеја је да у Србији праве Белорусију, да измисле нову заставу, да имају и симболе потпуно нове државе за коју би да се боре и ратују, да измисле неку своју агенцију или да то постану Н1 или Нова или тако даље. Они понижавају ову нацију, они би да укину период од 1835. до 1882. Кнежевине Србије у ком ми имамо нашу тробојку црвено - плаво - белу. Али постоји ту још један разлог, они би да то укину јер сматрају да је та тробојка настала под руским утицајем који смо имали све време после тога чак и у комунистичко време, само смо петокраку имали на тробојки, на барјаку, на српској застави. Хоће заставу да нам укину, само хоће све српско да укину", рекао је председник Вучић и додао да се они не либе да то отворено кажу.

Председник Вучић закључио је да ће то бити неуспешно као и све друго, али да није наивно и да је све јасно и злонамерно уперено против Србије.

То што опозиција не жели на изборе је чиста математика

Председник Вучић изјавио је вечерас да је то што опозиција не жели да изађе на изборе чиста математика.

"Знају они то и осећају, не можете да будете окружени онима који вам се свиђају и не видите никог другог. То није тачно. Неће на изборе, јер знају да немају поверење народа и зато ако могу нешто на силу, ок", рекао је председник Вучић.

Говорећи о снимцима, на којима се види како га критикују представници опозиције, он је казао да је нешто од тога видео, попут снимка Александра Оленика и Ђорђа Вукадиновића, док је за остале рекао да не зна ко су.

"Све је изврнуто. Кажу, ја замишљам да сам Наполеон, а шта ви замишљате? Зашто протестујете, због Бате Гашића? Е, не може шта хоћете, није то фонтана жеља да се играте са државом. Мислите да можете да будете бахати и арогантни и вређате. Када нападнете неког на политички начин, добићете одговор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је и да је мото опозиције "живот дајем, али на изборе не идем", наводећи да шта год да им се понуди они одбијају јер знају да их народ не жели.

"Без разговора нећете ништа. Они неће ништа, ни разговор о Косову, ни владину оставку јер мора на изборе да се иде, они знају како стоје у народу, очекују пендрек спаса. Они раде противзакониту ствар, а траже помоћ полиције. Људи да ли сте чисти, да ли знате шта тражите? Бесмисао. То је монструозна, суманута идеја. Имате ли нешто паметно? Јел' мислите да мени никада у опозицији није пало на памет да нешто блокирам, бежао сам од тога по сваку цену, те лудачке идеје. Ти људи никада неће бити добри за државу", закључио је председник Вучић.

Плашим се притисака због ескалације на Косову и Метохији и у Украјини

Председник Вучић изјавио је да је јако забринут због ескалације ситуације на Косову и Метохији и у Украјини и притисака који ће уследити на Србију због њих.

Председник Вучић рекао је да је његов боравак на Самиту Европске политичке заједнице у Кишњеву био веома тежак за њега, али веома успешан за Србију и да је имао веома пристојан и цивилизован разговор са украјинским председником Володимиром Зеленским.

„Веома бринем за Косово и Украјину. Они су тек започели офанзиву, биће многоструко јача од овога, а и руски одговор ће, уколико буду имали снаге, бити не слаб, а то, као и уништење дела западног оруђа, додатно ће да компликује и прави још већу нервозу у јавном мњењу тих земаља, али и у притисцима на нас“, поручио је председник Вучић.

Поручио је да сматра да се Србија понашала на озбиљан и одговоран начин, у складу са интересима наше земље.

„Упркос лобистима са свих страна. Хоћемо ли успети да издржимо? Нећу да се заклињем, али ми своју позицију љубоморно чувамо од трећег дана рата у Украјини. Знам да многи на политичкој сцени мисле да ће добити подршку ако пређу на неку страну, али мене то не занима, занима ме шта је најбоље за народ Србије“, истакао је председник Вучић.

Додао је да није на месту председника да би га неко тапшао по рамену и да није увек лако бити председник Србије, али да је поносан што је председник Србије и што је победио убедљиво два пута у првом кругу са тако великом разликом, јер, како сматра, то значи да су људи поштовали нечији рад.

Говорећи о самиту у Кишњеву, председник Вучић рекао је да је тај дан био јако добар за Србију, али да је њему лично био веома тежак, јер је имао јако тежак састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном.

Испричао је како је дошло до његовог сусрета са украјинским председником Володимиром Зеленским.

„Луксембуршки премијер Гзавије Бетел долази и каже, обраћајући се Володимиру Зеленском „теби кажу овај је против тебе, а њему кажу овај је против тебе“. Упознали смо се и разговарали веома пристојно и цивилизовано. Украјина је нама пријатељска земља, која није признала независност Косова. Разговарали о интегритету, УН, три, четири минута, а онда су га одвојили, пошто је велика помама за њим“, рекао је председник Вучић.

Открио је како су европски политичари покушали да доведу на три минута председницу приштинских привремених институција Вљосу Османи да разговара са њим, па су, како је рекао, видели да је то катастрофа.

„Седели смо низоземски премијер Марк Руте, албански премијер Еди Рама, премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, грчка председница Катерину Сакеларопулу. У том тренутку дошао је Бетел и тражио је да разговарам са Вљосом Османи, да помогнем око деескалације ситуације. Рекао сам да хоћу, јер увек морате да разговарате, она је одбила“, истиче председник Вучић.

Како даље наводи, онда су сви ушли на пленарну сесију где су били представници 46 земаља, плус Украјина и европске институције, и пред свима њима Бетел је рекао да неко није хтео да разговара и да то није у европском духу.

„Тада сам видео да не пролази та прича да је Вучић - Путин који ће заратити са пола света, јер су сви видели ко не жели разговор“, рекао је председник Вучић.

Додао је да ће сва тројица лидера земаља Бенелукса ускоро доћи у Београду где ће и преноћити, што је, како је рекао, велика част за нашу земљу, јер ће поред Бетела и Рутеа, доћи и белгијски премијер Александер Де Кро.

На питање да ли је Курти пристао на ЗСО, јер је немачка шефица дипломатије Аналена Бербок понављала да не постоји нико у Приштини ко би прихватио ЗСО, Вучић је одговорио да не жели да коментарише, јер је Аналена Бербок веома важна особа за нашу земљу.

Морамо да чувамо мир и стабилност, Курти се доказује

Председник Вучић изјавио је да се мир и стабилност морају чувати готово по сваку цену, а за премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија рекао је да он нема "ратну биографију" против Срба и да се сада доказује.

''Ја желим да он никад нема ратну биографију. Морамо да чувамо мир и стабилност, и то готово по сваку цену, али да не нарушимо виталне националне и државне интересе'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао коментаришући оцену водитеља да Курти себе види као новог Евнера Хоџу, јер је наводно рекао ''не'' Америци, и додао да је и раније говорио да Курти није ''модеран тип''.

''Он је човек пре свега енвериста, па марксиста и троцкист, и затим, у оном најлошијем смислу и стаљинист. Он је и ученик Адема Демаћија, и тиме се поноси. За разлику од неких других, он нема ратну биографију, па се сада доказује'', нагласио је председник Вучић.

Говорећи о ситуацији у светској политици, оценио је да Србија и САД имају боље односе него раније и да је он тиме задовољан.

''Односи нису на оном нивоу како бих ја волео, пре свега због односа према Косову и Метохији, али на нама је да радимо и поправљамо односе и развијамо поверења. Хоћемо ли у томе успети, видећемо'', рекао је председник Вучић и додао да се на Косову и Метохији налази ''друга или трећа'' највећа америчка војна база на свету.

''То није једноставно нити лако за нас, кроз много тежак период смо прошли и морамо да поправљамо ствари са наше стране. А надам се и да ће они нас боље чути и саслушати, и разумети'', навео је председник Вучић.