Вести

СРБИЈА И ЦРНА ГОРА УСКОРО ОТВАРАЈУ ЗАЈЕДНИЧКИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ ПРЕЛАЗ

Заједнички железнички прелаз Србије и Црне Горе требало би да буде у функцији почетком лета, након чега ће се контрола путника и робе вршити само на станици у Бијелом Пољу.
Завршетак радова на Жељезничкој станици Бијело Поље може се очекивати током јуна, док ће, у зависности од временских услова, тада бити завршено и уређење паркинга испред те станице, саопштено је из Министарства за капиталне инвестиције Црне Горе.

Званичници кажу да ће корист од изградње бити смањење задржавања возова у пограничном појасу Црне Горе и Србије.

„На овој станици ће се обављати сви гранични саобраћај у возовима, тако да се међународни возови у станици Пријепоље могу одржавати само из комерцијалних разлога, за разлику од тренутне ситуације када имамо 'двоструке операције' у две станице и контролу путника и робе на обе. стране границе“, објаснило је Министарство.

Из тог ресора су рекли да се пројекат финансира из претприступних ИПА фондова и да уз додатне радове на паркингу кошта 2,31 милион евра, од чега држава плаћа скоро 44 одсто, док остатак покрива Европска унија (ЕУ).

У Програму економских реформи (ПЕР) Владе Црне Горе до 2025. године наводи се да је заједничка транзиција једна од реформских мера која се односи на шири контекст регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса, односно транспортног Заједница (ТЦ) југоисточне Европе.

Како је објашњено, планирана је изградња заједничког железничког прекограничног прелаза између Србије и Црне Горе.