Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА МОРА ДА НАСТАВИ ДА ИДЕ НАПРЕД

У Крагујевцу је у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, министра информисања и телекомуникације Михаила Јовановића, као и амбасадора САД-а Кристофера Хила, у државном Дата центру отворен Оракл Клауд регионални центар.

Брнабић је том приликом истакла да су ово тешки дани за све нас.

"Након трагичних догађаја, несхватљивих злочина који су почињени прошле недеље у Србији и који су оставили дубок траг у души и срцима свих нас, ми смо чули од неких поруке да све мора да стане. Моја порука данас, овде из Крагујевца, из државног Дата центра на овај важан дан, који је прекретница за нашу ИТ индустрију је - Србија не сме да стане. Србија мора да настави да иде напред, да иде у будућност, да се развија. Ми морамо да наставимо да радимо. Ништа не сме да стане", истакла је Брнабић.

Рекла је и да је данас изузетно важан дан за Крагујевац, али и за читаву нашу ИТ индустрију која је у последње две године постала мотор развоја читаве наше економије.

Амерички гигант "Оракл" отвара свој први регионални центар у Југоисточној Европи и то управо у државном Дата центру у Крагујевцу и одавде почиње да пружа своје "клауд" услуге за све своје клијенте и све своје партнере широм Европе и широм света. Захваљујући отварању овог центра ми данас већ имамо заказане разговоре са другим компанијама које су заинтересоване да можда сличне центре отворе овде у Крагујевцу и да такве услуге пружају овде у Србији.

Брнабић је истакла да је следећи важан корак за даље јачање Крагујевца - инвестирање у развој иновационог дистрикта, који ће се пружати на чак 56.000 квадратних метара, а у оквиру којег ће бити изграђен и научно - технолошки парк, али и национални центар за информациону безбедност и простор за нове старт ап иновационе компаније.

То ће, додала је, обезбедити и отварање нових радних места.

"Укупна инвестиција у овај цео иновациони дистрикт у Крагујевцу ће бити 120 милиона евра и није могуће да то урадимо одмах већ у фазама, следеће године крећемо са изградњом и по фазама ћемо развијати Крагујевац", рекла је Брнабић, и додала да постоје јасни планови за Крагујевац и Шумадију.

"То је показатељ да знамо како даље да водимо Србију у будућности, да наши млади људи остају овде и да се млади људи из иностранства враћају у Србију и враћају у Крагујевац", рекла је Брнабић.

"Добра ствар се догађа када људи сарађују. То је оно што смо видели у граду Крагујевцу, то је сарадња многих тимова и желим да изразим поштовање за њихове напоре, а пре свега Влади Србије која је допринела свему овоме и која је претворила Србију у оно што је Србија данас", рекла је Брнабић.