Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЈЕДНА ОД ВОДЕЋИХ НАЦИЈА НА ПОЉУ ТЕХНОЛОГИЈА

"Србија ће бити једна од водећих нација на пољу технологија, а почели смо од нуле пре само неколико година", поручила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас у Лондону где је говорила на панелу "Шта је будућност дигитализације".

Брнабић је у "Public Hall"-у, где је одржан панел, истакла да је за 10 година извоз ИТ услуга увећан за чак осам пута, као и да то препознају бројне земље које у Србији виде потенцијал.

Брнабић је, учесницима панела, пренела искуства наше земље и како је почео процес реформе јавне управе у Србији.

"Почели смо од нуле 2016. године. Моја идеја била је да трансформишемо управу тако да постане електронска, е-управа, да све услуге које пружамо грађанима и привреди буду електронске, да грађани и привредници могу једним кликом да услуге учине доступним у сваком тренутку", истакла је Брнабић.

На питање како је Србија почела са дигитализацијом, Брнабић се осврнула на процес преласка са папирне на електронску документацију, када је рекла да је пре само неколико година у Србији документација готово 100 одсто била папирна.

"То је био дуготрајан али важан процес. Када погледам уназад, све то делује једноставно, али је заправо много посла урађено. А ако га урадите како треба, држава је много ефикаснија", истакла је Брнабић.

Према њеним речима, главна предност Србије постале су информационо-комуникационе технологије.

"Ако хоћете да мењате државу, морате да направите додатну вредност, а за нас су то информационо-комуникационе технологије. Дигитализација државе и друштва. У основним школама програмирање је обавезан предмет, градимо научно-технолошке паркове", навела је Брнабић и поручила да се стање драстично променило.

Навела је да је 2012. године извоз ИТ сектора износио 375 милиона евра, а 10 година касније, 2022. године, 2,7 милијарди евра.

До краја ове године очекује се да ће достићи четири милијарде евра, истакла је Брнабић.

Брнабић се осврнула и на новине у образовном систему.

"Наше школе нису биле повезане на интернет. Оно што радимо са Европском инвестиционом банком је да повезујемо све наше школе, чак и оне најмање са неколико ученика, на брз интернет, како би научили програмирање", навела је Брнабић и истакла да је са интернетом повезано 1.800 школа у којима деца могу да уче на иновативни начин.

Истакла је да захваљујући иницијативи "Отворени Балкан", наш регион постаје регион без граница, где је омогућен слободан проток људи, који могу да раде, студирају и уче што је, како је нагласила Брнабић, важно за стабилност региона али и развој наше земље.