Вести

Бабић:Врло брзо отварамо ватрогасни дом у Бродареву

Општина Пријепоље потписалa је уговор са Електродистрибуцијом о изградњи трафостанице у Бродареву. Након њене изградње коначно ће, након осам година од завршетка , бити отворен Ватрогасни дом у Бродареву, а корист ће имати и сви мештани и мештанке ове месне заједнице у којој живи око 5.000 становника и која је од Пријепоља удаљена 25 километара. Укупна вредност инвестиције је нешто више од 11 милиона динара.

Уговором је предвиђена изградња објекта нове трафостанице 10/0,4 Киловолта са потребном опремом као и изградња напојног 10 киловолтног кабловског вода за напајање Ватрогасног дома..

Овај пројекат се ради у циљу отварања Ватрогасног дома у Бродареву који дуги низ година стоји изграђен са неопотпуном документацијом. На жалост, документација је и у нашој служби била изгубљена. Нико није имао пројекат, ни пројектант, ни извођач радова, ни подизвођач нити месна заједница нити општина. Морали смо да радимо пројекат изведеног стања због Министарства унутрашњих послова, односно Сектора за ванредне ситуације који желе да грађанима Бродарева обезбеде један такав објекат и да буде у функцији. Разлози су практични, а то је да ако се деси пожар у Бродареву просечно време долажења ватрогасне екипе је дуже од пола сата – каже председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Укупна вредност инвестиције је близу 11 милона 100 хиљада динара. Од тога општина Пријепоље учествује са нешто више од пола милиона, док је остатак определила Електродистрибуција Србије.

Помогли су нам и око дозволе, прикључења на енергетску мрежу. Морам да кажем да се та трафостаница прави због Ватрогасног дома у Бродареву, али ће, наравно, служити свим мештанима, јер ми тиме решавамо проблеме у ширем подручју, познатом под називом Јалија. Ту ће моћи да буду прикључени сви привредни и индивидуални објекти – рекао је Бабић.

Уговорени рок за завршетак радова је 180 дана, али се очекује да буду готови знатно раније.

Мислим да ће радови да буду убрзани максимално колико то буде могуће, јер се ту ради о готовом склопу трафостанице која само треба да се донесе и да се инсталира на ту позицију. Ми смо обезбедили трасу, они ће обезбедити струју и каблове, односно проводнике. Не бих да лицитирам, али ја очекујем да ће на јесен бити отворен Ватрогасни дом. Мислим да ће до тада да буду готови сви папири и да ће објекат свечано моћи да буде предат на употребу грађаним Бродарева, односно Министарству унутрашњих послова не редовну употребу – обећао је председник Бабић.

Ватрогасни дом у Бродареву саграђен је 2013. године средствима локалне самоуправе. За изградњу и потпуно опремање тада су издвојена средства у износу од око 20 милона динара. Према речима Владимира Бабића јединица у Бродареву требало би да има од 8 до 12 ватрогасаца, а општина Пријепоље већ има у најави донације возила и неопходне опреме која ће бити уступљена на трајно коришћење Ватрогасном дому у Бродареву.